четвъртък, 12 август 2010 г.

"ТРИУМФЪТ НА ХРИСТОС!"

ДУХОВНИ РАЗМИШЛЕНИЯ ВЪРХУ ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИКАТА БОРБА


ЕЛЪН УАЙТ
Преводач: Калинка Бошкова

“Падналият свят е бойното поле на най-големия конфликт, който небесния универс и земните сили някога са виждали. Този свят е определен за арена, на която се води великата битка между доброто и злото, между небето и ада. Всеки човек участва в него. Никой не може да остане неутрален”.

Ръкопис 56, 1899г.



Библейските стихове, цитирани в тази книга, са взети от ревизираното издание на Библията от 2005г.
Цитатите от книгата на Елън Уайт “Патриарси и пророци” са от изданието от 1996г.



П Р Е Д Г О В О Р


Основната тема на книгата “Триумфът на Христос” е великата борба между Христос и Сатана.
Всеки човек е включен в нея. Елън Уайт лично напомня за това, когато е боледувала от мозъчен инсулт на 30–годишна възраст. Тогава е трябвало да напише първия доклад за видението, което е получила в Ловетс Гроув, Охайо, през 1858г. Господ й бе показал, че парализата й е опит на Сатана да я умъртви, за да не напише видението. Малката книжка от 219 страници, написана въз основа на видението през същата година, е “Духовни дарби” том 1, която днес може да бъде открита като част от книгата “Ранни писания”. Тази книга отбелязва началото на писанията на Елън Уайт върху темата за великата борба. Върху нея тя е продължила да работи до последната година от живота си, когато завършва книгата “Пророци и царе”.
Великата борба между Христос и Сатана е добре разкрита в петте книги от серията “Конфликтът на вековете”. Настоящата книга съдържа тези основни писания. Тя започва с това, с което започна великата борба–с Луцифер на небето. Основната нишка продължава до края на книгата. Началото й-1януари-е първата страница от книгата “Патриарси и пророци”, а краят й–31 декември–е от последните страници на книгата “Великата борба”. Интересно е да се отбележи, че първото и последното изречение на книгата са напълно еднакви–“Бог е любов”.
Почти 90 процента от настоящата книга съдържа откъси от писма, проповеди и ръкописи на Елън Уайт. Част от тях ще бъдат познати на редовните читатели на нейните книги, тъй като някои извлечения са използвани в много компилации на писанията й след нейната смърт. Те обхващат духовните книги, публикувани през последните 50 години. Други части са от книгата “Свободни ръкописи”, томове 1 до 21 и “Проповеди и разговори”, томове 1 и 2.
Библейските стихове за ежедневното духовно размишление са взети основно от Библията, издание Кing James. Това е било и най–използваното издание на Библията от Елън Уайт, макар че тя е ползвала и други издания....
Нашата молитва е, тази духовна книга да помогне на всеки читател да се подготви по–добре за второто идване на Исус Христос и да бъде от онези, които във вечността ще се наслаждават и радват на плодовете от победата на Христос във великата борба.

От американските издатели

Няма коментари:

Публикуване на коментар